Sok z trawy pszenicznej i jęczmiennej

Sok z trawy pszenicznej i jęczmiennej – właściwości i zalety picia

Jednym z wyznaczników współczesnego społeczeństwa jest ciągłe dążenie do bycia eko. Przestrzeganie podstawowych zasad ekologii i życie w zgodzie ze środowiskiem naturalnym z każdym rokiem zyskuje na popularności, co w prostej linii przekłada się na coraz większe zainteresowanie produktami naturalnymi i nieprzetworzonymi. Przynosi to wymierny skutek, gdyż duża część społeczeństwa zaczyna sięgać po zdrową żywność, która w swoim składzie zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Przykładem jest sok z trawy pszenicznej i z trawy jęczmiennej – dwa napoje, które ze względu na swoje niezwykłe właściwości odżywcze powinny na stałe zagościć w polskich domach.

sok z trawy
sok z trawy

Sok z trawy pszenicznej

Regularne picie soku z trawy pszenicznej może przynieść dla organizmu bardzo pozytywne skutki. Już jedna szklanka tego napoju zawiera ogromną ilość składników odżywczych, wśród których znajdują się między innymi:
– witaminy (B, A, C i E),
– składniki mineralne (fosfor, wapń, magnez, potas i sód),
– przeciwutleniacze i aminokwasy,
– enzymy (neutralizujące wolne rodniki, chroniące przed nowotworem oraz stymulujące naprawę uszkodzonych cząsteczek DNA).
Dodatkowo  to bardzo bogate źródło chlorofilu, czyli zielonego barwnika o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Dzięki jego wysokiej zawartości trawa pszeniczna korzystnie wpływa na układ krążenia (poprzez zwiększenie ilości czerwonych krwinek i dostarczanie do krwi dużej ilości tlenu), chroni przed promieniowaniem i wolnymi rodnikami, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwnowotworowe oraz neutralizuje toksyny w organizmie. Połączenie chlorofilu i innych składników odżywczych sprawia, iż sok z trawy pszenicznej detoksykuje organizm, eliminuje stres, wpływa korzystnie na układ pokarmowy (poprzez wspomaganie trawienia i zapobieganie zaparciom), wzmacnia układ odpornościowy, tłumi nadmierny apetyt, zapobiega próchnicy zębów, wspomaga walkę z zapaleniem zatok oraz pomaga budować mocne kości i zęby. Zatem warto skorzystać z dobroczynnych mocy tego napoju i sięgać po niego każdego dnia.

Sok z trawy jęczmiennej

Kolejnym doskonałym produktem zdrowotnym jest sok z trawy jęczmiennej, który – podobnie jak sok z trawy pszenicznej – także charakteryzuje się wieloma dobroczynnymi właściwościami. Porcja tego niezwykłego napoju zawiera duże ilości witamin B, C, A, D i K, wapnia, żelaza, potasu, cynku oraz chlorofilu (bogatego w antyoksydanty, przeciwutleniacze oraz aminokwasy egzogenne). Dzięki temu sok z trawy jęczmiennej wykazuje następujące właściwości:
– niweluje działania toksyn,
– oczyszcza organizm,
– poprawia funkcjonowanie jelit,
– przeciwdziała anemii,
– wzmacnia układ odpornościowy,
– wykazuje działanie odmładzające,
– stabilizuje poziom cukru we krwi,
– poprawia apetyt,
– działa antynowotworowo,
– przywraca równowagę kwasowo – zasadową,
– likwiduje wolne rodniki,
– pobudza naturalną energię.

Dodatkowo – ze względu na dużą zawartość witamin i składników mineralnych – sok z trawy jęczmiennej wspiera układ nerwowy i hormonalny oraz wpływa na prawidłowy rozwój komórek i tkanek. Wielu lekarzy podkreśla, iż warto go pić nie tylko przy określonych dolegliwościach, ale także zapobiegawczo i profilaktycznie.

Sok z trawy pszenicznej i jęczmiennej to jedne z najbardziej zdrowych produktów, które warto wprowadzić do codziennej diety. Duże bogactwo witamin i składników mineralnych gwarantuje zachowanie zdrowia, urody i dobrej formy.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o