fbpx
czwartek, 28 marca, 2024
Na marginesie

Ozonowanie żywności w domu.

Ozonowanie żywności w domu

 

Rozwój cywilizacyjny przyniósł wiele korzyści zwłaszcza tych materialistycznych, jednak spowodował wiele problemów w dostępie do zdrowej bezpiecznej żywności. Aby zaspokoić olbrzymią podaż na owoce, warzywa, mięso, zboża, w procesie produkcji, przechowywania i transportu, używa się pestycydów, nawozów sztucznych, hormonów, antybiotyków i wiele innych niebezpiecznych związków.

Trafiają one wraz z żywnością do naszych organizmów. W krótkim okresie czasu są nie szkodliwe, jednak w dłuższym osłabiają nasz organizm.

Nasuwa się proste pytanie. Czy my, jako konsumenci możemy jakoś temu zaradzić?

Z pomocą może nam przyjść ozonowanie żywności w domu.

Ozonowanie żywności w domu
Ozonowanie żywności w domu

 

 

Co to jest ozon?

Ozon to gaz o trzech atomach tlenu O3 .  W naturze powstaje wysoko w atmosferze i chroni nas przed szkodliwym dzianiem promieniowania słonecznego.

Poza tym dzięki swej budowie ma niesamowite właściwości utleniające. Dzięki temu jest prawdziwym kilerem dla wszelkich patogenów, ponadto utlenia nawozy, hormony, antybiotyki i inne szkodliwe substancje chemiczne.

 

Skąd wziąć ozon?

W domowych warunkach gaz O3 uzyskujemy dzięki generatorom ozonu. Jest wiele modeli do użytku domowego dostępnych na rynku. Są też generatory ozonu do stosowania przemysłowego, jednak ich cena jest dość wysoka.

 

Stosowanie generatora ozonu w domu

 

  1. Ozonowanie wody.

Ozon z generatora za pomocą rurki doprowadza się do szklanego pojemnika z woda. Ozon rozpuszcza się w wodzie i uwalnia jeden atom, który następnie reaguje np. z chlorem, pleśnią, grzybami, bakteriami, wirusami i innymi patogenami i mikroorganizmami. Woda staje się czysta, smaczna. Poprawia się jej struktura atomowa.

 

  1. Ozonowanie mięsa i ryb.

Poprzez umieszczenie mięsa lub ryb w wodzie podczas jej ozonowania, utlenia się wszystkie drobnoustroje, antybiotyki, czy środki konserwujące. Likwiduje brzydki zapach. Mięso i ryby stają się świeże mają lepsze walory smakowe i zdrowotne.

 

  1. Ozonowanie owoców i warzyw

Tak samo jak w przypadku mięsa usuwa się drobnoustroje, pestycydy. Owoce dłużej zachowują swoja świeżość. Polepsza się ich smak.

 

ozon
ozon

 

Ozonowanie, więc jest sposobem na dostarczanie nam lepszej zdrowszej żywności.

 

Sama już od dwóch lat stosuje ozonowanie żywności oraz powietrza w mieszkaniu. Widzę wiele pozytywnych zmian zdrowotnych.

  • – rzadziej choruje
  • – wolniej się starzeje
  • – nie występują problemy z zatruciami pokarmowymi
  • – żywność jest smaczniejsza, wolniej się psuje.

Tak, więc warto ozonować żywność w domu, jednak trzeba pamiętać i przestrzegać zaleceń producenta generatora ozonu.

W większych stężeniach nie jest to gaz obojętny dla naszego zdrowia.

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x